П`ятниця, 29.03.2024, 08:56
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ гуманітарної політики

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 23

Головна » 2018 » Лютий » 6 » Пам'ятні дати: 8 - 10 лютого
16:42
Пам'ятні дати: 8 - 10 лютого

8 лютого

Діа́на Гна́тівна Петрине́нко (дівоче прізвище Паливода; 8 лютого 1930, Білоусівка) — українська співачка (сопрано).

Мати відомого співака Тараса Петриненка.

Народна артистка СРСР (1975). Лауреат Державної премії України імені Т. Г. Шевченка (1972). Лауреат Всесвітнього фестивалю молоді та студентів у Відні (1959).

Народилася 8 лютого 1930 року в селі Білоусівці (тепер Драбівського району Черкаської області).

Закінчила Київське музичне училище та Київську консерваторію (1955), клас професора М. Єгоричевої. В 19581961 роках — аспірант цієї консерваторії. У 19551958 роках — солістка (сопрано) Державної хорової капели «Думка», в 19621988 роках — солістка Київської філармонії. Професор з 1991 року.

Гастролювала у США, Канаді, Італії, Франції, Японії, Угорщині, Фінляндії, Югославії.

Серед учнів — Л. Монастирська, В. Базир, Н. Мойсеєва, А. Пригара, М. Тищенко, Л. Ліпітюк, К. Швидка, В. Іванченко, С. Шуст.

Син Тарас Петриненко.

У її концертних програмах — вокальні твори М. Лисенка, Д. Січинського, Я. Степового, К. Стеценка, С. Рахманінова, М. Глінки, В. А. Моцарта, Й. Гайдна, Л. Бетховена. Дж. Верді, О. Білаша, Г. Майбороди, Ю. Мейтуса.

Виконує партії сопрано в 9-й симфонії Л. Бетховена, ораторії «Пори року» Й. Гайдна, «Реквіємі» В. А. Моцарта, кантаті «Радуйся, ниво неполитая» М. Лисенка.

 

9 лютого

Костянти́н Олекса́ндрович Труто́вський (9 лютого 1826 — 29 березня 1893) український художник-живописець і графік.

Трутовський народився у Курську, вихований у родинному маєтку в селі Попівці на Харківщині, 18451849 навчався в Петербурзькій Академії Мистецтв, з 1860 — академік. Художник належав до панівного в другій половині 19 століття реалістично-академічного напрямку.

Після чотирирічного навчання у приватному пансіоні 1839 року Костянтин Трутовський вступає до Миколаївського інженерного училища в Петербурзі, де товаришує з Федором Достоєвським, учнем того ж самого навчального закладу. Саме Достоєвський привертає увагу Костянтина Трутовського до творів Миколи Гоголя, і молодий художник, вдалечині від батьківщини, відчуває себе українцем, знайомиться особисто з молодим ще тоді Тарасом Шевченком, і разом з Достоєвським вступає до революційного гуртка так званих «петрашевців». Лише випадковість рятує його від арешту та сумної долі членів цього гуртка – смертного вироку, що був замінений для них на сибірську каторгу.

Трутовський закінчує Академію мистецтв, але важка атмосфера імперського Петербурга часів імператора Миколи І заважає йому спокійно творити в столиці імперії, і він повертається в Україну, де живе, як і в дитинстві, то в Харківській, то в Курській губерніях. Метою своєї художньої творчості Трутовський вважає зображення звичайного життя українського селянства тодішньої Слобожанщини, життя, що невблаганно зникає під впливом русифікаторської політики російського царату та зламу старих патріархальних традицій українського народу. Трутовський жадає зберегти хоча б на своїх полотнах цей величний світ української духовності, який, як йому здається, швидко зникає під впливом невблаганних обставин, і тому на його картинах так різко відчувається і тихий сум за тією гармонією, що має зникнути, і наліт затишного, сентиментального романтизму.

Серед найкращих робіт Костянтина Трутовського можна назвати картини: «Весільний викуп» 1881-го року (зберігається у Національному художньому музеї України в Києві), «Дівчина зі снопами», «Повінь», ілюстрація до твору Марка Вовчка «Чумак». Крім творів Марка Вовчка, ілюструє також українські твори Миколи Гоголя, Тараса Шевченка. Темі народного життя на етнічній межі між зонами розселення українського і російського народів, яка проходить саме повз рідну для нього Курську губернію, присвячені дві картини художника – «Переселенці в Курській губернії» і «Хоровод в Курській губернії». Всі свої українські картини Костянтин Трутовський мріяв об’єднати в два великих цикли – «Альбом сцен українського життя» (акварелі) та «Живописна Україна».

Картини Костянтина Трутовського зберігаються зараз у різних музеях світу, в українських і в найкращих російських – Російському музеї в Петербурзі і Третьяковській галереї в Москві.

Помер Костянтин Трутовський 17 березня 1893-го року на рідній землі – в маєтку своєї матері в селі Яківлівці Обоянського повіту Курської губернії (тепер Пристенський район Курської області) на Східній Слобожанщині. Поховали його в Обоянському Богородицько-Знаменському чоловічому монастирі. 1924-го року більшовики зруйнували цей монастир разом із цвинтарем. Тепер могили Костянтина Трутовського немає.

10 лютого

Євге́н Гера́симович Савчу́к (нар. 10 лютого 1947 року в селі Брусниця Чернівецької області.— український хоровий диригент, Герой України, народний артист України, лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка, член-кореспондент Академії мистецтв України, голова хорового товариства України ім. М.Леонтовича.

Після школи навчався у Чернівецькому музичному училищі на диригентському факультеті. У 1971 році закінчив Київську державну консерваторію (нині — Національна музична академія України імені Петра Чайковського) по класу диригування. В роки навчання постійно працював із самодіяльністю: з дитячими хорами, з хорами ПТУ, інститутів.

У 1970 році його, ще студента, запросили працювати в Київському театрі оперети. У 1973—1978 роках працював диригент-хормейстером Державного українського народного хору імені Г. Г. Верьовки, куди його запросив А. Т. Авдієвський. У 1978 році розпочав педагогічну діяльність у Київській консерваторії імені П. І. Чайковського, нині – професор, завідувач кафедри хорового диригування Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського. У 1978—1984 роках був художнім керівником Київської хорової чоловічої капели імені Л. М. Ревуцького. З 1984 року – художній керівник і головний диригент Національної хорової капели «Думка».

 

 

Переглядів: 242 | Додав: novodmetod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Copyright MyCorp © 2024
uCoz