П`ятниця, 19.04.2024, 06:56
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ гуманітарної політики

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 23

Головна » 2019 » Квітень » 2 » Впровадження здоров’язберігаючих технологій в освітній процес
11:39
Впровадження здоров’язберігаючих технологій в освітній процес

Із дітей, які вступають до школи, 85 % уже мають ті чи інші порушення соматичного та психічного характеру, зростає кількість дітей, які мають психоневрологічні захворювання.
За даними медичної статистики, вже наприкінці дошкільного віку в 17–21 % дітей реєструються хронічні захворювання. Патологічні відхилення в роботі опорно–рухового апарату мають 30–32 % дітей, носоглотки – 21–25 %, нервової системи – 27–30 %, органів травлення – 27–30 %,алергічні прояви реєструють у 25 % дітей.
Зробити життєдіяльність дітей дошкільного віку оптимально активною, насиченою різними видами діяльності, цікавою і корисною для всебічного розвитку і здоров’я – це головне завдання, яке стоїть перед працівниками дошкільних закладів. Для реалізації цього завдання необхідно створити і правильно організувати здоров’язбережувальне середовище для дітей. А саме: таке середовище, в якому дитині перебувати і приємно, і комфортно, і безпечно; те середовище, яке спонукає її розвиток, забезпечує комфортні умови для формування і збереження здоров’я і є оптимальним для її зростання. 
Тож невипадково 21 лютого 2019 року на базі ЗДО «Ромашка» (директор Г. М. Синявська, вихователь-методист Н. М. Мартиненко) відбувся міський проблемний семінар «Впровадження здоров’язберігаючих технологій в освітній процес»
У роботі семінару взяли участь директори ЗДО, вихователі-методисти, представники відділу гуманітарної політики та методичної служби, начальник відділу гуманітарної політики Л. Л. Пастушок. Семінар пройшов згідно з планом на високому організаційному та методичному рівні.
Учасники семінару обговорили питання управлінського аспекту створення сприятливих умов розвитку, виховання і навчання дітей та методичного супроводу здоров’язбережувального середовища в закладі дошкільної освіти.
Досвідчені  педагоги ЗДО «Ромашка» С. С. Химич, С. С. Ткач, Н. М. Власова, Л. М. Бриндак ділилися власним досвідом із впровадження у роботу з дітьми інноваційних здоров’язберігаючих технологій, а діти протягом практичних занять демонстрували знання життєвих навичок, що сприяють фізичному, соціальному, психічному і духовному здоров’ю з різних видів активної діяльності у цілеспрямовано створеному для них здоров’язбережувальному середовищі.
Майстер-клас для педагогів із застосування корекційно-розвивальних здоров’язберігаючих технологій у роботі з дітьми провела практичний психолог І. Є. Римар.
На семінарі були презентовані цікаві форми роботи з валеологічної освіти батьків та пропаганди здорового способу життя. У рамках батьківського всеобучу відбувся тренінг із батьками «Здорова дитина – здорова родина» (вихователь В. В. Черватюк), під час якого розглядалися питання створення здоров’язбережувального середовища та пропагувався власний досвід батьків із оздоровчої роботи в умовах сім’ї.
Жвавий інтерес учасників семінару викликали і матеріали виставки-огляду практичних посібників «Здоров’язберігаючі технології в ЗДО», створені власноруч вихователями і батьками, вкотре демонструючи тісну співпрацю закладу і батьків.
Про створення сприятливих умов для успішній реалізації здоров’язбережних та здоров’яформувальних технологій в ЗДО йшлося на засіданні за круглим столом «Ефективність впровадження здоров’язберігаючих технологій в освітній процес закладів дошкільної освіти – запорука успішного виховання здорової нації»(модератор – методист ММК відділу гуманітарної політики Т. М. Іванова). Учасники семінару обговорили низку проблем, продиктованих темою семінару та реаліями сьогодення, а саме: створення безпечного розвивального середовища; екологічно-сприятливий життєвий простір, повноцінне медичне обслуговування, харчування; оптимізація рухового режиму; системний підхід до формування у дітей ціннісного ставлення до власного здоров’я; дотримання гармонійних, доброзичливих взаємин між педагогами і дітьми, самими дітьми.
Підсумком семінару стали методичні рекомендації, які окреслили низку завдань для всіх служб закладів дошкільної освіти щодо вдосконалення шляхів і методів впровадження здоров’язберігаючих технологій в освітній процес ЗДО.


Тамара Іванова, Фото Ольги Кучурки

         

          

Переглядів: 225 | Додав: novodmetod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Copyright MyCorp © 2024
uCoz