П`ятниця, 19.04.2024, 15:29
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ гуманітарної політики

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 23

Головна » 2018 » Березень » 5 » МОВНІ ОБОВ’ЯЗКИ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
12:32
МОВНІ ОБОВ’ЯЗКИ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  • ОБОВЯЗКИ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ.

«Споконвіку було слово, а слово в Бога було, і Бог було слово» (Євангеліє від Івана)

 

  1. Рідна українська мова – результат творчості і досвіду духовного, морально-психологічного твого народу протягом тисячоліть; це твоя мудрість, засіб здобуття знань, життєдіяльності, засіб зв’язку і єднання в сім’ї і з народом, засіб ідентичності («французька ідентичність – французька мова» Ніколя Саркозі – екс-президент Франції), пам’яті, національної чуттєвості, вдачі, найбільша сила, найперша запорука існування і утвердження твого народу, кордон України.

Твоя рідна мова – голова, душа і серце наше; це велична високорозвинута мова, яка дає високу культуру співу, мова – переможниця на конкурсах мов світу, належить до 17 найбільш розповсюджених мов світу (їх біля 6000); нею розмовляють у 156 країнах біля 60 мільйонів.

  1. Ставлення до рідної мови має бути таким – як до рідної матері, батька. Має бути культ рідної мови.
  2. Тобі треба добре володіти рідною мовою. Для вивчення мови як у школі, так і в сім’ї повинен бути культ (середовище) української мови: спілкування, українські книжки, преса, аудіо-відео продукція та інше. Ніколи не зупиняйся у вивчені української мови. Допомагай кожному хто хоче вивчити українську мову.
  3. Оберігай рідну мову від суржика і деформації за чужомовним зразком. Російськомовні українці-долайте російську зазомбованість. Дотримуйся нормативів української мови, національних традицій. У змішаних шлюбах мають звучати обидві мови у літературному варіанті (уникаючи потворного суржика 2-ох мов, який знижує інтелект), але найперше мова держави, в якій живеш і середовище. Ніде, ніколи мова нацменшин не може використовуватись замість державної.

5. Треба забезпечити в кожній сім’ї збереження мови, культури і духовності, усіх їх пластів з покоління в покоління.

6. Розмовляй українською мовою скрізь і всюди, де її розуміють, з усіма хто її розуміє: в сім’ї, в Україні, за її межами-це постулат україноцентризму. Чужа мова з твоїх уст вбиває рідну. В церквах України, в т. ч. УПЦМП, відправа, молитви повинні здійснюватися українською мовою «…коли я молюся чужою мовою, то молиться мій дух, а мій розум без плоду (14)». «Буду молитися і співати… духом і розумом» (15) тобто рідною мовою (Вірш 14 – І-е послання апостола Павла до коринтян).

7. Захищай рідну мову, бо це найприродніший і найнеобхідніший спосіб самоідентифікації, самоутвердження і діяльності народу, бо це захист духовно-мовного простору своєї нації. Реагуй на ігнорування, зневагу, ґвалтування української мови (з боку внутрішніх і зовнішніх шовіністів-окупантів), тим більше як державної, яку повинні знати, поважати і захищати всі громадяни України. Контролюй за тим, щоб українська мова виконувала всі 8 функцій, а як державна ще 5 функцій, у тому числі функції державного управління і міжнаціонального спілкування. Без знання і використання державної мови ти не станеш за духом українцем, у тебе відсутній зв’язок з українською нацією, яка є носієм української мови і культури, а тому ти не долучаєшся до формування духовності української нації і до будівництва справжньої української держави. Не дай використати себе для денаціоналізації, зросійщення, зневаги народу, незважаючи на фальшиве волання окупантів-шовіністів про «утиски російської, угорської мови»; «На одній території дві мови існувати не можуть» (Л. Масенко). Ніяка інша мова не може використовуватись замість української, як державної (10 ст. - «Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України», 155, 156 статті Конституції України, тлумачення КС України - українська мова є обов’язковим засобом спілкування при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя»). Не можеш навчатися, стати службовцем, громадянином України, якщо не володієш і не використовуєш державної мови.

8.Не поступайся своїми мовними правами і обов’язками задля вигоди, привілеїв, похвали. Не зраджуй ніколи рідної мови, бо це зрада нації, України, своїх предків, в т.ч. мами, тата. «Чужою мовою розмовляє або гість, або найманець, або окупант, який нав’язує нації свою мову» (Маркс).

Носії української мови повинні бути «…заповзятливіші, не поступливіші щодо своєї рідної мови» (А. Мартін).

Зрадивши рідну мову, стаєш покидьком - чужинцем-яничаром, ворогом свого народу «духовно - прокаженим» (І. Огієнко), гідним лише презирства народу. «…де той проклятий місяць і день, коли ми забули, що ми Українці» (письменник В. Баранов).

9.Вивчай інші мови при потребі і власних можливостях. Але слід відрізнити ґрунтовне вивчення іноземних мов для професійної діяльності (вчителі, викладачі, дипломати, перекладачі) (це відсотки в суспільстві) і всіх інших громадян для спілкування і загальної орієнтації в певному мовному середовищі (таких понад 90%). А тому видатні педагоги світу радять розпочати вивчення іноземних мов з 4-5 класів, після освоєння рідної мови; вивчення в спеціалізованих школах допускається в початкових класах. Знання чужих мов (особливо загальноприйнятних в міжнародних відносинах) не заперечує, а пробуджує прагнення до утвердження, розвитку і сприяння тому, щоб рідна мова посіла гідне місце в світі.

Їдучи в чужу країну, намагайся опанувати мову цієї країни і спілкуватися нею, не забуваючи рідну.

10 Будь борцем за рідну мову, національні цінності, свій народ. Нашому поколінню випало складне і відповідальне завдання повноцінно відродити українську мову і на цій основі сформувати інформаційний простір українською мовою не менше 80%), сформувати українську націю, справжню українську державу, втілити в життя українську національну ідею (див. «Вікіпедія»), яку Т. Шевченко висловив так «В своїй хаті своя правда, і сила, і воля». Державотворчим процесам сприяє Революція Гідності і те, яким є ти, і ми разом як нація, наскільки ми озброєні мудрістю, силою слова і духу нашого Великого Пророка Т. Шевченка, І. Франка, Л. Українки.

Основа тексту «Мова і нація», автор Ярослав Радевич - Винницький. За його згодою текст опрацьовано, доповнено.

 

Всеукраїнська координаційна рада громадських організацій захисту державної мови.

 

Переглядів: 2072 | Додав: novodmetod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Copyright MyCorp © 2024
uCoz