Вівторок, 19.03.2024, 05:15
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ гуманітарної політики

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 23

Головна » 2018 » Березень » 19 » Пам'ятні дати: 18-20 березня
09:23
Пам'ятні дати: 18-20 березня

18.03

День працівника податкової та митної справи України

Ураховуючи значну роль органів доходів і зборів у забезпеченні єдності і цілісності податкової та митної політики держави Указом Президента України від 11-го жовтня 2013-го № 554/2013 встановлено професійне свято «День працівника податкової та митної справи України», яке тепер відзначається щорічно 18-го березня. Цим же Указом визнається такими, що втратили чинність: Укази Президента України від 22-го червня 1992 року № 353 «Про День митної служби України» та від 24-го жовтня 2005 го № 1506 «Про День працівника державної податкової служби України».

Нагадаємо, що раніше, враховуючи значну роль державної податкової служби України у забезпеченні реалізації податкової політики держави, Президент України 24 жовтня 2005 року підписав Указ № 1506/2005 «Про День працівника державної податкової служби України», згідно з яким професійне свято податківців в Україні відзначалося щорічно 2 липня.

За радянських часів податкова адміністрація як окрема служба не існувала. Роль податків у формуванні бюджету була досить незначною. При цьому, адміністрування податків було зосереджено не в Києві, як столиці України, а в Москві. Останній чинник мав істотний вплив на відсутність в Україні податкових традицій і кваліфікованих податкових кадрів.

Податкова служба фактично була створена згідно з постановою Ради Міністрів Української РСР від 12 квітня 1990 р. «Про створення державної податкової служби в Українській РСР», відповідно до якого створення державної податкової служби слід було завершити до 1 липня 1990 р. Податкова служба України була створена як підрозділ Міністерства фінансів.

Указом від 22 серпня 1996 року № 760/96 на базі Головної державної податкової інспекції України, державних податкових інспекцій в Автономній Республіці Крим, областях, районах, містах, які ліквідували, утворена Державна податкова адміністрація України та відповідні державні податкові адміністрації, які діють і в даний час. У складі органів державної податкової служби є спеціальні підрозділи по боротьбі з податковими правопорушеннями - податкова міліція. Створення ДПА України в 1996 р. було продовженням побудови дієвої системи контролю за дотриманням податкового законодавства.

Стратегічною метою податкової політики є створення в Україні стабільної податкової системи, яка б забезпечила достатній обсяг надходжень платежів до бюджетів усіх рівнів, ефективне функціонування економіки держави, справедливий підхід до оподаткування всіх категорій платників податків, а також створення умов для подальшої інтеграції України у світове співтовариство.

 

20.03

НАРОДИВСЯ ІВАНМАЗЕПА

Народився 20 березня 1639 р. у с. Мазепинці (нині Білоцерківський район Київської області). Належав до родини відомої правобережної української шляхти. Початкову освіту отримав у школі Київського братства, згодом закінчив Києво-Могилянський колегіум та Єзуїтську колегію у Варшаві. Протягом трьох років навчався у Німеччині, Італії, Франції та Голландії, де здобув блискучу європейську освіту, досвід європейського політичного та культурного життя. Знав кілька іноземних мов. Формування національно-політичних переконань І.Мазепи відбувалося під час служби при гетьманах П.Дорошенкові та І.Самойловичеві, які мали програми відродження самостійної й соборної української держави.

І.Мазепа був першим українським гетьманом, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом майже 22 років (8081 днів). Цей період характеризувався економічним розвитком України-Гетьманщини, стабілізацією соціальної ситуації, піднесенням церковно-релігійного життя та культури.
На початку XVIII ст., в умовах Північної війни (1700-1721), гетьман І.Мазепа в союзі з польським королем Станіславом Лещинським та шведським королем Карлом ХІІ здійснив спробу реалізувати свій військово-політичний проект, метою якого був вихід з-під протекторату Московської держави і утворення на українських землях незалежної держави.

Помер у ніч з 21 на 22 вересня 1709 р. у с. Варниця поблизу м.Бендери. Похований у монастирі Св. Георгія (Юрія) м. Галац (Румунія).
Вагомий внесок, зроблений Іваном Мазепою у розбудову української козацько-гетьманської держави та її культури полягає в наступному:
- Завдяки дипломатичному хисту Мазепа зумів налагодити стосунки як з царівною Софією та фактичним керівником московського уряду кн. В.Голіциним, так і з їх наступником – царем Петром І, що врятувало Україну від можливих руйнацій після державного перевороту у Московській державі 1689 р.
Незважаючи на заборону міжнародних дипломатичних зносин, зафіксовану у „Коломацьких статтях” – угоді між Україною та Московською державою, підписаною під час обрання Мазепи гетьманом, він мав численні зв’язки з монархічними дворами Європи, зокрема, Веттінів у Польщі, Гіраїв в Криму та ін.
- З метою оборони південних кордонів побудував фортеці на півдні України, зокрема, Новобогородицьку та Ново-Сергіївську на р.Самара.
Прагнучи знайти опору серед козацької старшини Лівобережної України, Мазепа дбав про забезпечення її представників маєтностями, про що свідчать гетьманські універсали Василю Борковському, Прокопу Левенцю, Михайлу Миклашевському, Івану Скоропадському та ін. В той же час І.Мазепа захищав інтереси простих козаків та посполитих, що було зафіксовано універсалами від 1691, 1692, 1693, 1701 років та інших, в яких регулювалися питання оподаткування та відробіток („панщина”).

  • Вихований у принципах меркантилізму, Мазепа в різні способи сприяв розвиткові економіки держави, насамперед промисловому виробництву та торгівлі.
    Усвідомлючи значення освіти для розбудови держави, Мазепа постійно опікувався навчальними закладами. Зокрема, його коштом будувалися корпуси Києво-Могилянської академії та Чернігівського колегіуму, які пізніше також були збагачені сучасними на той час бiблiотеками й рiдкими рукописами.
    Для розвитку культури того часу велике значення мали заходи гетьмана щодо видання творiв української лiтератури, зокрема творiвАфанасiяЗаруднього, Дмитра Туптала, ГригорiяДвоєслова та багатьох iнших.
    Опосередковано діяльність Мазепи вiдбилася i на розвитку архітектури та образотворчого мистецтва, що дало пiдставу вченим-мистецтвознавцям говорити про виникнення в Українi наприкінці XVII – на початку XVIII ст. унiкального стилю - “мазепинськогобарокко”. Крім того, целеспрямована політика І.Мазепи призвела до загального відродження, яке позначилося не лише на розвитковiусiх галузей мистецтва, але й в сферiфiлософiї, теологiї, суспільних та природничих наук.
Переглядів: 222 | Додав: novodmetod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Copyright MyCorp © 2024
uCoz