П`ятниця, 19.04.2024, 01:00
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ гуманітарної політики

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 23

Головна » 2018 » Березень » 26 » Пам'ятні дати: 21-26 березня
08:16
Пам'ятні дати: 21-26 березня

21.03

  • Міжнародний день лісу
  • Щорічно з ініціативи ООН 21 березня, як привід проінформувати суспільство про важливість збереження лісів, відзначається Міжнародний день лісу (InternationalDayofForests). Причому було прийнято рішення про святкування цього дня саме в день осіннього рівнодення в Південній півкулі і весняного рівнодення в Північній півкулі (останнє, за традицією, вважається першим днем весни і є символом нового життя та нових починань).
    Проблема збереження лісу та його багатств стоїть сьогодні в ряду найважливіших екологічних завдань для всіх країн світу. В останні роки тенденції, пов'язані з обезсиленням Землі, викликають тривогу не тільки у екологів, але й у всього міжнародного співтовариства.
  • В даний час загальна площа лісів на планеті складає приблизно 38 млн. кв. км (це близько третини площі суші), з яких 13% належать до охоронюваним природним територіям. Ліси — легені нашої планети, вони мають неоціненне екологічне, соціальне та економічне значення — беруть участь у формуванні клімату планети, забезпечують киснем, переробляють шкідливі викиди, зберігають водні ресурси, є середовищем існування безлічі рослин і тварин, забезпечують їжу і здорове середовище для людей, допомагають зберегти родючість грунтів і ландшафти ...
  • Проте, з кожним днем площа світових лісів неухильно скорочується, кожну секунду Земля втрачає більше 1,5 гектарів незайманого лісу. Насамперед це пов'язано зі зростанням чисельності населення і перетворенням лісових територій для різних людських потреб. За деякими експертними оцінками, за останні 10 тисяч років людина знищила 26 млн. кв. км лісів. Поряд з цим, ліси гинуть від пожеж, незаконної вирубки, природних катастроф, впливу комах-шкідників, хвороб та інших причин. А адже скорочення площі лісових масивів веде до непоправних негативних процесів, що мають глобальне значення для всієї природи і життєдіяльності всього людства.
  • У зв'язку з цим, основним завданням Міжнародного дня лісу є привернення уваги жителів планети до проблеми збереження лісів, інформування про значимості лісових екосистем, їх дійсному стані, основні заходи їх захисту та відновлення.

     

23.03

Всесвітній метеорологічний день

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) — спеціалізована міжурядова установа ООН у сфері метеорології, заснована в 1950 році. З 1951 року ВМО є компетентним органом ООН з питань спостереження за станом атмосфери Землі та її взаємодії з океанами. Штаб-квартира ВМО знаходиться в Женеві, Швейцарська Конференція. 23 березня, в день коли набрала чинність Конвенція про заснування ВМО, відзначається Всесвітній метеорологічний день.

Всесвітній метеорологічний конгрес скликається один раз на чотири роки для визначення політики і пріоритетів для Всесвітньої Метеорологічної Організації. Він затверджує довгострокові плани і бюджет, обирає президента і віце-президентів ВМО та членів Виконавчої Ради, і призначає Генерального секретаря. За результатами виборів, які відбулися 4 червня 2015 року, Генеральним секретарем ВМО терміном на 4 роки було обрано ПеттеріТааласа.

Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) станом на 2015 рік включає в себе 191 країну-члена і територію, серед яких і Україна.

Указом Президента України від 23 лютого 2012 року № 147 «Про Постійного представника України при Всесвітній метеорологічній організації» директора Українського гідрометеорологічного центру ДСНС України Кульбіду М. І. було призначено Постійним представником при ВМО.

В системі ВМО працює Всесвітня служба погоди, яка була створена в 1963 і об'єднує служби погоди країн членів ВМО.

 

Участь України у Всесвітній метеорологічній організації

  • Дата набуття Україною членства: 19.04.1948 р.;
  • Підстава для набуття членства в міжнародній організації: Приєднання УРСР до Конвенції Всесвітньої метеорологічної організації від 22.09.1947;
  • Статус членства: Повноправний член;
  • Характер фінансових зобов'язань України: Сплата щорічного членського внеску;
  • Джерело здійснення видатків, пов'язаних з виконанням фінансових зобов'язань: Загальний фонд Державного бюджету України;
  • Вид валюти фінансових зобов'язань: Швейцарський франк;
  • Обсяг фінансових зобов'язань України на 2017 рік: 68 278,70;
  • Центральний орган виконавчої влади, відповідальний за виконання фінансових зобов'язань: Міністерство закордонних справ України.

24.03

День фтизіатра

Своє професійне свято лікарі-фтизіатри відзначають 24 березня.

Фтизіатрія - розділ клінічної медицини, що вивчає причини виникнення, закономірності поширення і механізми розвитку туберкульозу, викликані їм патологічні процеси в організмі людини і методи його профілактики, діагностики та лікування. Термін «фтизіатрія» використовується в основному в країнах колишнього СРСР.

Туберкульоз - одне з найдавніших і небезпечних захворювань, що зустрічаються у людини, якщо судити про значимість цього захворювання за кількістю його жертв, то туберкульоз перевершує віспу і чуму.

Дата проведення професійного свята лікарів-фтизіатрів вибрана не випадково, саме 24 березня 1882 Роберт Кох зумів виділити бактерію, що викликає туберкульоз.

Ми приєднуємося до численних привітань на адресу наших лікарів-фтизіатрів і бажаємо їм міцного здоров’я, успіхів у їх життєво необхідному працю, теплого затишку для їхніх домашніх вогнищ!

26.03

День Національної гвардії України

Сучасна Національна гвардія України - підрозділ, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ України та має правоохороні функції, була створена 12-го березня 2014-го року Законом України «Про Національну гвардію України». До її складу увійшли внутрішні війська України, добровольці і патріоти, що стали на захист народу і державності України в один з найважчих моментів у новітній історії країни, посягань на її цілісність і суверинитет.

Україна - унітарна держава і це вибір народу. Цілісність і єдність багатонаціонального українського суспільства, повага прав і свобод людини, дотримання законності та правопорядку, традиції активних і здорових народних ініціатив - запорука життя і процвітання держави, її цінності та національна ідея.

На захист цих цінностей покликана еліта українського суспільства - Національна гвардія України.

18-го березня 2015-го року, ураховуючи значення та роль Національної гвардії України у виконанні завдань із забезпечення державної безпеки та оборони держави, захисту та охорони життя, прав, свобод і законних інтересів громадян, суспільства і держави від злочинних та інших протиправних посягань, охорони громадського порядку, Президентом України був підписаний Указ № 148/2015, в якому День Національної гвардії України встановлюється як офіційне профільне свято, яке тепер щорічно відзначається 26-го березня. Цим же Указом визнається таким, що втратив чинність, Указ Президента України від 26-го березня 1996-го року № 216 "Про День внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України".

27.03

Міжнародний день театру

Цікаво, що японський театр кабукі, де всі ролі, навіть жіночі, грають чоловіки, заснувала саме жінка. Її звали Окуні і вона була служницею якогось святилища в 17 столітті. Вона та інші жінки виконували тоді також всі ролі, в тому числі і чоловічі. Однак незабаром керівництву країни не сподобалася ця аморальна атмосфера і жінок в театрі кабукі замінили юнаками, а згодом зрілими чоловіками. У наш час традиції вже не настільки сильні, і в деяких трупах жіночі ролі стали знову виконувати жінки.

А ось Пітера Пена в театральних постановках частіше грають не хлопчики, а жінки мініатюрної статури. Однією з причин цього стало те, що в Англії в перші десятиліття 20 століття, коли Джеймс Баррі написав твір, діяв закон, що забороняє дітям до 14 років працювати після 21 години.

Міжнародний день театру був встановлений у 1961 році IX конгрессом Міжнародного інституту театру (МІТ).

Діяльність організації, згідно з її уставом, повинна бути спрямована на „укріплення миру і дружби між народами, на розширення творчого співробітництва всіх діячів світу”.

Членом МІТу Радянський Союз став ще в 1959 році. З 1961 року СРСР – постійний член виконавчого комітету МІТа.

Міжнародний день театру відзначається щорічно 27 березня. Це не просто професійне свято митців сцени, це свято мільйонів глядачів.

Переглядів: 191 | Додав: novodmetod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Copyright MyCorp © 2024
uCoz