П`ятниця, 26.04.2024, 03:36
Вітаю Вас Гість | RSS

Відділ гуманітарної політики

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 23

Головна » 2019 » Січень » 29 » Делегації трьох областей утворили живий ланцюг на греблі Дністровської ГЕС із нагоди відзначення 100-ліття Акту злуки
15:52
Делегації трьох областей утворили живий ланцюг на греблі Дністровської ГЕС із нагоди відзначення 100-ліття Акту злуки


У буремні революційні роки початку ХХ століття наші предки, прагнучи власної державності, утворили Українську Народну Республіку та Західноукраїнську Народну Республіку. Століття тому відбулася визначна історична подія – об’єднання українських земель, які були розділені протягом тривалого часу – Західної України та Наддніпрянщини.

«Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка» (із Універсалу Директорії УНР. 22 січня 1919 р.).

На жаль, брак національної єдності у часи революції 1917–1921 років відтермінував давню мрію українців про власну суверенну державу на довгі десятиліття. Минуло 100 років від дня проголошення Акту злуки УНР та ЗУНР. Уже більше чверті століття Україна – соборна та незалежна, проте живе в умовах зовнішньої агресії. Не втрачає гостроти та актуальності ідея національної єдності, тож місто енергетиків задля її зміцнення зініціювало масштабний культурний захід.

Так 21 січня на греблі Дністровського водосховища  зустрілися представники Новодністровської, Сокирянської, Новоушицької об’єднаних територіальних громад та Мурованокуриловецького району. Народні, аматорські, творчі, трудові колективи та просто активні громадяни із Чернівецької, Вінницької та Хмельницької областей спільно із очільниками своїх громад приїхали на берег древньої ріки, аби символічно побрататися та поділитися власною творчістю.

Начальник відділу культури Новодністровської ОТГ Альона Присакар, яка, до речі, є автором ідеї цього масового заходу, спільно із директором БНТД «Молодіжний» Мариною Довбенко запросили присутніх за давньою українською традицією обмінятися хлібом-сіллю та поділилися своїми творчими надбаннями. Особливо доречно звучала «Дністровська вітальна» у виконанні Новодністровського народного аматорського хору «Калина» (керівник А. Камбур, акомпаніатор М. Рожко). Від імені нашої громади присутніх привітав із Днем Соборності міський голова Анатолій Болдашев. Він побажав розвитку новоствореним громадам, а також районам, областям та усій рідній неньці-Україні. «Нехай сьогоднішня подія буде першим кроком на довгому та плідному шляху добросусідства» – зазначив Анатолій Іванович. 

Надзвичайно приємно було бачити почесного громадянина Новодністровська Івана Гончара у ролі керівника народного аматорського хору «Любисток» с. Коболчин, чия пісня багатоголосо полинула берегами Дністра.

Голова Сокирянської ОТГ Василь Равлик наголосив на історичній важливості події 100-літньої давнини і на тому, що боротьба за волю та цілісність нашої держави триває. «Щиро вірю у те, що перемога буде за нами, що українська держава стане процвітаючою, могутньою, із потужним місцевим самоврядуванням та самостійними об’єднаними громадами» – наголосив Василь Степанович.

Мурованокуриловеччину яскраво представили заступник голови РДА Валерій Козачишин, начальник відділу культури і туризму Валентина Веклюк, аматорський хоровий гурт «Дивоцвіт» Наддністрянського селищного клубу та вокальний ансамбль «Жванчаночка» БК с. Жван. Були присутні і сільські голови с. Надністрянське та с. Жван – Надія Денисова та Людмила Марецька.

«Сьогодні надзвичайна подія на берегах Дністра. Ми показуємо своїм прикладом, що Україна – єдина, Схід і Захід разом та єдині духом» – звернувся до усіх голова Новушицької ОТГ Олег Моксовчук, побажавши також миру і порозуміння, а колектив «Вишиванка» із с. Струга порадував своїми чистими голосами.

Співочий марафон завершив душевний та соковитий експромт – на пропозицію начальника відділу культури і туризму Валентини Веклюк усі присутні заспівали колядку «Нова радість стала». Пісня у виконанні декількох сотень людей створила направду піднесений дух єднання та братерства.

Після спільного фото на згадку, під запальні мелодії «Троїстих музик» БНТД «Молодіжний» захід завершило виконання головної традиції святкування Дня соборності – представники сусідніх громад утворили живий ланцюг, що розтягнувся майже на всю греблю Дністровської гідроелектростанції.

Анастасія Жалюк

 

 

Неймовірно яскраве, емоційне, щедре на щирість і добросусідство дійство «Живий ланцюг єднання» напередодні Дня соборності України 100-річчя Акту Злуки УНР та ЗУНР відбулось, що дуже прикметно, на греблі Дністровської ГЕС на кордоні Чернівецької та Вінницької областей.

Завдяки чудово продуманому відділом культури Новодністровська сценарному задуму, свято вдалося, зворушивши серця кожного, хто долучився до дійства, хто щиро протягнув свої руки, утворивши символічний ланцюг єднання на греблі першої з Дністровського каскаду гідроелектростанції. На простори від древньої Бессарабської землі до Поділля на хвилях прадавнього Тіраса-Дністра линули патріотичні вірші та пісні, поєднуючи ще зовсім незнайомих городян і селян українським яскравим перевеслом волелюбства і добросусідства, які віднині виявили бажання бути добрими друзями, аби спільними зусиллями творити нове і обов’язково мирне та щасливе сьогодення своєї рідної України.

Щиро вдячні за яскраву і пам’ятну днину ініціатору та автору ідеї, начальнику відділу культури, ведучій Альоні Присакар, співведучий, директору БНТД Молодіжний Марині Довбенко та всім, хто долучився, підтримав та втілив цей особливий задум! А надто – справжнім, небайдужим, щирим та красивим душею людям, котрих об’єднав голос українського роду!

 

Я з тобою дихаю, Вкраїно,

І збираю разом врожаї,

Прокидаюсь вранці солов’їно,

Обіймаю ріки і гаї.

 

Я з тобою мрію, Україно,

Про квітучу долю молоду,

За доньку молюся і за сина,

І за цвіт щедротний у саду.

 

Я з тобою плачу, Україно,

Аж до болю стиснувши струну,

І кричу у розпачі чаїно,

В сотий раз проклявши цю війну…

 

Я з тобою вірю, Україно

В світлий день і мирні небеса,

Щоб всміхались кетяги калини

І бриніла радісно роса!

 

Я з тобою квітну, Україно,

Набираюсь мудрості і сил,

І в обіймах тішуся родинно

В жовто-синім сяєві вітрил!

Інна Гончар

                        

Переглядів: 273 | Додав: novodmetod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Copyright MyCorp © 2024
uCoz